Nevíte, co s ovocem? Zkuste tvarohový dezert nebo domácí marmeládu!

Máte doma přebytky ovoce a nestíháte je jíst? Co takhle si jeho lahodnou chuť uchovat až do zimy v podobě marmelády, nebo z něj připravit vynikající lehký dezert, kterým uctíte každou návštěvu? Z jahod, třešní či meruněk se dá v kuchyni doslova kouzlit. Přinášíme vám postup nejen na výbornou marmeládu, ale také na odlehčený nepečený tvarohový dort, který si můžete dát i pokud si hlídáte štíhlou linii.

Pokud některé ovoce doma už nemáte, ale přesto si z něj něco dobrého na zub chcete připravit, vybírejte pouze kvalitní kousky. Čím lepší ingredience, tím lepší výsledek. Opravdovou záruku poskytují certifikovaná loga biolistu a biozebry, která značí původ z ekologického zemědělství.

V bio režimu se smí při pěstování používat na ochranu rostlin pouze povolené přípravky, které jsou často na přírodní bázi. Jde o různé výluhy z bylin, rostlinné oleje, feromony či mikroorganismy. Díky tomu se do vašeho dezertu či marmelády nedostanou žádná nepřírodní rezidua. Ekologické zemědělství navíc zachovává či dokonce zlepšuje stav půdního a vodního systému. Ať už se pro ovoce vydáte do obchodu nebo na farmu, pamatujte, že bio kvalita bude chutnat vám i přírodě a že koupí bioproduktu pomáháte zachovat planetu v lepší kondici, i pro další generace.

Pokud máte několik kilogramů ovoce, neváhejte a uvařte si marmeládu! Až budete o pár měsíců později připravovat palačinky, přijde vám sklenička ovocné pomazánky vhod. Druhy můžete mezi sebou kombinovat, vynikající je například kombinace třešní a jahod. Ostřejší chuť meruněk můžete zmírnit přídavkem jablek. Postup je navíc opravdu jednoduchý, i začátečníci jej zvládnou hravě.

 Co budete potřebovat na jednu dávku domácí bio marmelády?

  • Kilogram bio ovoce
  • 15 gramů bio pektinu
  • Bio třtinový cukr

.     2 dcl vody

Očištěné plody bez pecek pokrájejte a v hrnci s 2 dcl vody krátce povařte, dokud nevznikne hustší směs. Ke třem lžičkám cukru přidejte pektin a povařte pět minut s ovocem. Pektin je stoprocentně přírodní náhradou želírovacího cukru. Podle chuti pak přidejte další cukr a vařte do zhoustnutí. Nejvhodnější je sladit postupně a čistou lžičkou ochutnávat. Marmeládu přelijte do vyvařených sklenic, hrdla otírejte čistým hadříkem namočeným v alkoholu. Po naplnění sklenice otočte dnem vzhůru. Pokud plánujete rychlou spotřebu, marmeládu není třeba zavařovat.

Očekáváte návštěvu, nebo vás jen honí mlsná? Nepečený tvarohový koláč s ovocem přijde vhod vždy. Navíc jde o odlehčený dezert, po němž si určitě nemusíte dělat výčitky.

Co budete potřebovat?

  • Bio ovoce dle chuti
  • 2 bio tvarohy
  • 2 bio jogurty
  • Bio citron
  • Bio třtinový cukr
  • Ztužovač za studena

 

Kulatou vyšší formu na koláč vystelte pečícím papírem. Smíchejte tvaroh s jogurtem a nastrouhejte do směsi citronovou kůru. Podle chuti doslaďte. Ztužovač připravte dle návodu a smíchejte se zbytkem surovin. Do formy s papírem vlijte polovinu směsi, poklaďte ji očištěným pokrájeným ovocem a přelijte zbytkem tvarohové hmoty. Dezert ještě vylepšíte, když na něj postrouháte vysokoprocentní čokoládu. Poté jej nechte několik hodin zatuhnout v lednici.

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Foto: archiv společnosti

Separator image