Recept na zdravé sušenky pro děti, po kterých se jen zapráší

Sladké má rád snad každý, a co teprve děti. Rádi byste jim trochu mlsání dopřáli, ale zároveň je nechcete krmit čokoládou a zbytečnými cukry? Co takhle si upéct vlastní méně sladkou variantu sušenek, které můžete přibalit s sebou do batůžku na výlet, na svačinku do školy, nebo je chroupat jen tak doma k odpolední kávě. Domácí koláček navíc znamená jen výhody, sami totiž ovlivníte jeho složení. Díky jednoduchému postupu můžete do pečení zapojit i děti.

Do ovesných sušenek lze přidat téměř cokoliv, co máte rádi. Základní recept je možné různě obměňovat a výsledek tak může být pokaždé jiný. Pokud chcete upéct kvalitní sušenky plné hodnotných živin a minerálů, vybírejte ingredience v bio kvalitě, které pocházejí z ekologického zemědělství a nesou ta správná loga na obalu. Nejen, že tak budete mít jistotu, že váš výrobek neobsahuje žádné stopy po chemických látkách z umělých hnojiv či pesticidů, ale zároveň podpoříte produkci, která je environmentálně přínosná a nezatěžuje vodu ani půdu.

 Co budete potřebovat?

1 hrnek bio hladké mouky

1 hrnek bio jemných ovesných vloček

½ hrnku datlového sirupu (příp. třtinového cukru)

120 gramů másla

1 a ½ lžičky jedlé sody

Jen na vás už je, jestli klasickou pšeničnou mouku vyměníte například za špaldovou či celozrnnou, plnou prospěšných minerálů. Místo cukru můžete sušenky dosladit různými sirupy, nabízí se nejen datlový, rýžový, ale třeba i čekankový, který navíc obsahuje minimum kalorií.

Nyní přichází fáze, kdy zapojíte vaše ratolesti, které do těsta mohou přidat například kousky oříšků nebo slunečnicová, dýňová či lněná semínka. Sušenky skvěle dochutí i dvě lžičky skořice, vanilková esence, kokos a nadrobno pokrájené sušené ovoce. Pokud se děti přece jen nechtějí vzdát oblíbené čokolády, výbornou alternativou je přisypat hotové pecičky, nebo nalámat kousek tabulky vysokoprocentní hořké čokolády.

 Postup:

  1. V míse promíchejte vločky, mouku, jedlou sodu, cukr (v případě, že jste jej zvolili jako sladidlo) a další sypké ingredience jako skořici, mleté oříšky nebo vanilku.
  2. Na mírném ohni rozehřejte máslo, případně se sirupem. Směs nalijte k suchým ingrediencím a dobře promíchejte.
  3. Přidejte libovolné přísady a znovu promíchejte.
  4. Troubu rozehřejte na 180°C.
  5. Na plechu s pečícím papírem lžičkou tvarujte kolečka, mezi kterými nechte dostatek místa, sušenky mají tendenci se roztékat.
  6. Pečte asi 15 minut, než se kolečka zbarví do zlatohněda.
  7. Sušenky uchovejte ve vzduchotěsné, například kovové dóze, jestli tedy bude co skladovat. Po vyjmutí z trouby totiž rychle mizí.

 

Jak poznám, že vybírám právě BIO produkty? Vždy sledujte loga!

 Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů certifikovaných v České republice.

Evropské značení

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU nebo mimo EU, případně společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny. Veškeré údaje by se měly nacházet v jednom zorném poli společně s logem. Na biopotravinách pocházejících z Česka tak kromě povinné biozebry naleznete také evropské logo. Kromě loga musí být na obalu uveden také číselný kód kontrolní organizace ve formátu CZ-BIO-00x.

Foto: archiv společnosti

Zajímá vás ekologické zemědělství a chcete se dozvědět více? Navštivte www.myjsmebio.cz.

 

Separator image