BEZLEPKOVÉ DOBROTY, DO KTERÝCH SE ZAMILUJETE

Jídelníček 21. století je plný bílé rafinované mouky. Ta ale obsahuje lepek, který pro tělo představuje zátěž. Díky šlechtění plodin se navíc vyskytuje v daleko vyšších koncentracích než dříve. Chcete se cítit fit? Zkuste recepty na „odlehčené“ dobroty z Biopekárny Zemanka.

Karamelový cheescake

Suroviny

250 g Pohankových bio perníčků z Biopekárny Zemanka, 80 g másla, 200 g sýru Philadelphia, 250 g tučného tvarohu ve vaničce, 1 zkaramelizované kondenzované mléko, 1 lžíce cukru, 3 vejce

Postup

Předehřejte si troubu na 150 °C a do dortové formy (cca 22 cm) si vložte pečící papír. Okraje formy vymažte máslem.

Rozdrťte sušenky a promíchejte je s rozpuštěným máslem. Tuto drobenku rozprostřete na dno dortové formy a pořádně umačkejte. Na náplň vyšlehejte Philadelphii s tvarohem a postupně přidávejte zkaramelizované kondenzované mléko. Na závěr přidejte lžíci třtinového cukru a vejce. Na drobenkový korpus nalijte připravenou náplň a pečte přibližně 45 minut. Po upečení by měl být cheesecake pevný, ale střed by se měl jemně chvět. Po vytažení z trouby nechejte dort chvíli odstát, pak jej jemně vytáhněte z formy a dejte vychladit do lednice.

 

Perníkové piknik muffiny

Suroviny

1 balení perníkových srdíček z Biopekárny Zemanka, 3 jablka, ½ citronu, 1 hrnek pohankové mouky hladké, 1 hrnek mletých vlašských ořechů, ½ hrnku hladké kukuřičné mouky, 4 lžíce hnědého cukru, 3 lžičky prášku do pečiva, 2 lžíce perníkového koření, 1 lžička skořice, 2 lžíce kakaa, ½ hrnku řepkového oleje, 4 lžíce medu, 1 až 2 lžíce rumu, ¾ hrnku mléka

 

Postup

Z balíčku sušenek si 12-14 valentýnských srdíček odložíme stranou na ozdobu hotových muffinů. Zbylá srdíčka nasekáme nožem na menší kousky. Jablka oloupeme a nastrouháme na struhadle nahrubo a zakápneme šťávou z půlky citronu.

V míse smícháme mouku, cukr, namleté ořechy, koření a kakao. Přidáme tekuté suroviny – mléko, olej, med a rum. Nakonec vmícháme jablka a kousky perníkových srdíček.

Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky, které naplníme těstem do 3/4 košíčku. Pokud chceme dát dovnitř povidla nebo jinou marmeládu, plníme košíček těstem jen do 1/3, pak vložíme lžičku náplně a doplníme těsto do 3/4 košíčku.

Pečeme v předem vyhřáté troubě nejprve 10 minut na 180 stupňů, pak dalších 20 minut na 165 stupňů.

Necháme vychladnout a každý muffin ozdobíme lžící povidel a valentýnským srdíčkem.

 

Čoko dort

Suroviny

Na korpus: 110 g strouhaného kokosu, 2 ušlehané bílky, 60 g tmavého cukru + máslo na vymazání formy

Na náplň: 300 ml smetany ke šlehání, 300 g kvalitní hořké čokolády, 3 až 4 žloutky + kapka griotky, ta přece nic nezkazí

 

Postup

Troubu předehřejeme na 140 °C. Dortovou formu vymažeme.  Z bílků ušleháme sníh a vmícháme do něj kokos, hmota nesmí být příliš řídká, musí držet pohromadě. Hmotu vymačkáme do vymazané dortové formy na dno a do výšky asi 4 až 5 cm. Pečeme 35 až 40 minut do zlatova.

Mezitím si připravíme náplň. Smetanu dáme do hrnce a zahřejeme (nesmí se vařit), přidáme čokoládu, necháme rozpustit a neustále mícháme, dokud nevznikne hladká směs. Zašleháme do ní žloutky a vylijeme na vychladlý korpus. Necháme přes noc v ledničce ztuhnout.

Nakonec dort ozdobíme bezlepkovými čočkovými sušenkami.

Foto: archiv společnosti

Separator image