Prostřeno!

Prostřeno! se tentokrát přestěhuje do Plzeňského kraje, kde se o titul nejlepšího hostitele a výhru 60 tisíc korun utká pěkně promíchaná partička – tři ženy a dva muži. Diváci se mohou těšit nejen na jídla, v nichž převládá kuřecí maso a žampiony, ale i na jeden moderní dům jako ze škatulky. Úkolem týdne budou plzeňské speciality, jak si s nimi poradí třeba Martina, která žila léta v Anglii? Víte, co je třeba takový báč, pískorky, vošouchy, brčálka, šíšánky, vošouchy, machout, žebračka, roháč či pletýnky? A protože jsme na Plzeňsku, chybět nesmí třeba ani takový pivní štrúdl. Jakou z místních specialit si soutěžící vyberou? Prostřeno! bude tentokrát na úrovni, boduje se vysoko a je to napínavé. Ani závist nebo pomluvy nesehrají na západě Česka neblahou roli: „Celý týden jsme se k sobě chovali jako lidi,“ libuje si Martin a trochu se obává, co pak třeba uslyší a uvidí v televizi. Zbytečně, radost pohledět… Sledujte další Prostřeno! od pondělí do pátku a nezapomeňte hlasovat, vždyť deset tisíc korun může vyhrát nejen váš favorit, ale také vy!Pondělí: Nikola (29), sympatická mladá dáma s růžovou hlavou, uspořádá povedený večírek a laťku nastaví vysoko

První hostitelka pozve hosty do plzeňského panelákového bytu. Nikola vystudovala na univerzitě sociologii a je vdanou maminkou malého chlapečka. Svému oboru se zatím nevěnuje, ale během přípravy pondělní večeře se projeví jako inteligentní sebevědomá žena, která nemá problémy ani s vařením, ani jako hostitelka. Své hosty dokáže nejen dobře nasytit, ale také pobavit. V kuchyni, kde se rozhodla pro moderní menu, které spojuje prvky naší i cizí kuchyně, si vede jistě, nezmatkuje a nechybuje. Předkrm variuje hned několik slaných pochoutek, hosté si mohou vybrat mezi avokádovým salátem, krevetami, lososem se zapečenými brambory, úkol týdne bude též z brambor. Návštěva ochutná křupavé placičky hned k přípitku. Nikola nepodceňuje servírování, takže hráškovou polévku doprovodí úhledně vykrajované slaninové chipsy i parmezán, což hosty potěší. A výborný je i hlavní chod v italském duchu: kuřecí prsa plněná mozzarellou a sušenými rajčaty nevyschla a žampionové rizoto zůstalo krásně krémové. To platí i o sladké tečce, co je cheesecake s bílou čokoládou a borůvkovým přelivem. Uhádnou soupeři, jaké národnosti je hostitelčin manžel? A kdo uhádne nejvíce hlášek z filmů, podpořených balónky s héliem? Vítěze čeká lákavá odměna – hostitelčin nakládaný hermelín. Prozradí Nikola krajový úkol týdne?

 

Úterý: Vysoký fešák Miroslav řečený Slávek (33) je chlap, jak se patří. Má rád pořádek, hasičský sport a vaření

Druhý hostitel, který si nechá říkat Slávek, bydlí i s rodinou v domě v Horní Bříze. Kluci mají doma útulné pokojíčky a spolu se vzorným tatínkem jsou členy dobrovolných hasičů. Pomůže Slávkovi s úkolem týdne babi na telefonu? Nebo si se svým pivním štrúdlem nakonec poradí sám? Předkrmovou drůbeží paštiku, kde nejsou jen játra, ale zčásti i maso, doprovodí domácí pečivo, což nedělá hostiteli žádný problém. Prý to už umějí i jeho kluci, Slávek se domnívá, že je třeba děti učit vařit již odmalička, a tak je k tomu vede, stejně jako třeba k hudbě. Hostitel se toho určitě nebojí, má rád pořádek a v kuchyni nijak nezmatkuje, naopak… Sám by mohl vést nějaký kulinářský kurz. Pustí se dokonce i do zeleninového salátku, který není uveden ani v jeho stručném meníčku. A jako stavbyvedoucí umí ocenit pořádnou přesnídávkovou polévku, jeho polévka s fazolemi a těstovinami je pořádná polévka pro chlapy. Jaký ale bude Sláva hostitel? Možná udělal chybu, když při zábavě nechal hosty samotné, to mu ale odpustí, protože se u něj dobře najedí. Pochutnali si nejen na kuřeti s rýží, ale i na vaflích, k nimž naštěstí nechyběla smetana ani borůvky.

Středa: Nejmladší hostitelka a nastávající maminka Veronika (19) překvapí svým příběhem, jídla umí dobře dochutit a nakonec hosty i pobaví

Veronika je na začátku těhotenství, proto se bojí, aby se jí třeba neudělalo během večeře u někoho nevolno, doufá ve shovívavost kolegů. Ze všech zúčastněných působí nejvíc zakřiknutě, jak se projeví během vlastní večeře uprostřed týdne? Nová Ves, kde Veronika teprve měsíc bydlí, je nová i pro ni. A Martin se domnívá, že benjamínek týdne bude nervózní a roztržitý. Zpočátku to tak vypadá. Nastávající otec kmitá nakupovat, Veronika nemůže najít tyčový mixér, kterým musí rozmixovat žampionový krém. A partner ho doveze od maminky… Ale vyplatí se. Výborné žampionové polévce předchází zeleninový salát s kuřecím masem, taková celkem rychlovka a evergreen pořadu. Mladá hostitelka má ráda ryby a nebojí se je zařadit do svého jídelníčku. A hosté se na jejího pstruha na másle a zapečené brambory těší. Pstruh je vykostěný na filety, které Veronika namočila přes noc do citronu. Není ale ta porce moc malá? A jak si Veronika poradí s úkolem týdne? Na internetu si najde, jak připravit sladké hnětýnky. A překvapí i jinak: „Je z ní úplně jiná holka,“ diví se Martin, protože plachá Veronika povypráví svůj životní příběh, dokonce projeví i smysl pro humor. Povede se jí i čokoládová pěna, a nakonec může být se svým výkonem spokojená. Mají hosté srdce na pravém místě? Jak budou bodovat?

Čtvrtek: Atraktivní fitness trenérka Martina (39), která to má ráda ostré, se z rušného Londýna přestěhovala s manželem do „chytrého“ domu na venkov

V naklizeném a komfortním domě čtvrté hostitelky to vypadá jako z katalogu. Šatnu má Martina jako hollywoodská star a koupelna je luxusní. A co se úplně nové kuchyně týká, hostitelka si prý splnila sen mít pravou anglickou kuchyni, kde se jí to bude určitě skvěle vařit. Je to možná jedna z nejhezčích kuchyní v historii pořadu Prostřeno!. Martina přiznává, že českou kuchyni moc vařit neumí, nemá ani v oblibě těžká jídla, zato v Anglii si oblíbila pikantní jídla mezinárodní kuchyně. A něco z toho dá ochutnat i svým hostům. Martina si se vším poradí, dokonce i s úkolem týdne, což budou rozpeky, které zná ještě ze školní kuchyně. Podává je nadplán k polévce, jinak ale do svého brokolicovo-hráškového krému přidá klidně vývar z kostky. Krásně naservírovaný předkrm má nahoře máslovou krustičku, aby druhá paštika týdne nevyschla a dobře se mazala na opečené tousty. Thajské zelené curry je z kuřete, zeleniny, s rýží a omáčkou z kokosového mléka a pálivé zelené pasty. A hosté si pošmáknou… Kdo vyhraje mini soutěže, které si energická hostitelka připravila pro své soupeře? A jak návštěvě zachutná typický anglický nedělní jablečný crumble, zalitý pudinkem, který si hostitelka přivezla až z Londýna?

Pátek: Poslední a nejstarší hostitel (48), potřetí ženatý míchač barev Martin, je především dobrý společník

Venku se to klouže, chumelí, je zima jak praští a místní patriot Martin nás pozve do malebné Radnice, kde žije v rodinném domě. I poslední bydlení se zrekonstruovaným podkrovím je celkem komfortní. V kuchyni se Martin s o dvacet let mladší manželkou prý často střídají, ale ve finále to ponese nejstarší účastník na svých bedrech sám. A nebude to mít jednoduché, protože celý týden měl zatím slušnou kulinářskou úroveň. Martin to naštěstí bere jako zábavu, i normálně si prý při vaření nejen zpívá, ale i povídá, vždyť je to nadšený ochotnický herec a nestydí se. A divadlo se bude hrát i místo zábavy! Jaké pokrmy plánuje amatérský herec během svého účinkování před kamerou? Po celkem obyčejném obloženém toustu bude knedlíčková polévka, to by mohla být docela příjemná změna. Bohužel ve vlažné polévce trůní místo knedlíčků jeden velký knedlík. A na hlavní chod konečně nebude kuře, nýbrž panenka, protože vepřové maso hostitel miluje. Ovšem zase k ní bude houbová omáčka, naštěstí v téhle sestavě se potkali samí jedlíci hub. Hříbkovou omáčku, v níž se plátky panenky poněkud ztrácejí, si jedlíci pochvalují nejvíce. Martinův večer poznamená čekání, s přípravou tabule mu pomáhá Nikola, která k němu dorazí s předstihem jako první. Na úkol týdne bude krajový „flamendr“ a tahle hornická specialita poslední večeři zahájí.

Kdo to na Plzeňsku vyhraje? Zvítězí dobré jídlo, nebo taktika? Sledujte Prostřeno! ze západních Čech a opět nezapomeňte hlasovat!

Foto: archiv společnosti

Separator image