Nejčastější dotazy, které padnou v pořadu Prostřeno!

Oblíbená docu série Prostřeno! je vysílána již desátým rokem. Za tu dobu se dá zjistit poměrně hodně nejen o soutěžících, ale také o samotných divácích. A co zajímá všechny bez rozdílu? Jaké jsou nejčastěji padající dotazy? My to víme!

Každé díl pořadu Prostřeno! je jedinečný. A přesto se v něm některé situace opakují stále dokola. Takové otázky, zda domácí znamená opravdu domácí a jestli nudle jsou podle babiččina receptu, dokáží pořádně znervóznět nejednoho soutěžícího. Na druhou stranu je faktem, že jiní, kteří by se možná měli podobných dotazů obávat, si z nich vůbec hlavu nedělají a vaří z polotovarů, a podobně. Jaký je tedy žebříček nenápadně kritických vět?

Nejčastější polévkou je vývar a pokaždé tedy padne otázka: „Použil/a/ jsi bujón?“ Až na vzácné výjimky totiž právě ten vadí všem hostům. Dochucovadla prý do Prostřeno! nepatří.  To obvykle tvrdí i hosté, kteří v běžném životě  „kostky“ používají. K vývaru patří i nudle a vždy i dotaz: „Nudle jsou domácí?“ Mohlo by se zdát, že vývar je pro hostitele sázkou na jistotu, a proto ho také většina do svého menu zařadí.  Pohled hostů je však nezřídka odlišný. I proto, že za experta na vývar se považuje prakticky každý. Řeší se tak například také velikost kousků zeleniny v talíři, nebo jestli je tam vše, co do vývaru podle každého z kuchařů patří: Jen vývar, zelenina a nudle? Nebo vývar, zelenina, nudle a maso? Nebo vývar, zelenina, nudle a játrové knedlíčky? A když tam jsou játrové knedlíčky, mají tam být i nudle? Názory nejsou jednotné v podstatě nikdy a svou roli hraje i taktika.  Nejčastější výhradou však je, že  „vývar je dost slabý“ (i když se táhl několik hodin a masa i zeleniny je plný hrnec) NEBO „vývar je sladký!“ (z mrkve).  Největší „šťouralové“ vyžadují v talíři silný vývar, nudle, zeleninu, játrové knedlíčky i maso z vývaru – pokud ho tedy takto nedostanou. Pokud by ho takto dostali, bylo by tam pravděpodobně toho moc. A když už je tam vše dle představ hosta, tak pozor, polévka bývá často studená.

 

Pokud menu obsahuje pečivo, vždycky zazní otázka: „Pečivo je domácí?“ Pokud hostitel přitaká, málokdy je pochválen, protože těsto může být málo vláčné, suché, atd… A faktem je, že přiznat, že jde o dobrý kousek pečiva, umí jen opravdoví soutěžící frajeři. Kteří se nebojí uznat, že se zadařilo i konkurenci. I takových v soutěži pomalu ale jistě přibývá.

 

Když je někdo z účastníků vegetarián či jinak v jídle „omezován“(třeba i ze zdravotních důvodů), u většiny stále ještě převládá názor, že „když nejí všechno, nemá v Prostřeno! co dělat, protože nemůže spravedlivě bodovat.“ Čím dál víc soutěžících si ale i v této situaci ví rady, někdo s touto variantou i předběžně počítá.  Jiní, kteří nějaký jiný stravovací styl praktikují, berou právě účast v Prostřeno! jako možnost seznámit širší veřejnost se zákonitostmi své diety.

 

Pochvalnou reakcí bývá věta „Chutě jsou  vyvážené“. Ovšem ta se objevuje málokdy, jakoby se jí soutěžící báli. Na druhou stranu i za ni se dá připojit malé, ale významné ALE… .

Foto: archiv společnosti

Separator image