Jahody, rybíz, broskve… Jozefína Růžičková i ze základních surovin vykouzlila džemy, které ohromily svět gastronomie

Celkem tři hvězdy si z letošního ročníku soutěže Great Taste odnesly džemy jihočeské značky Rose Garden. V nejprestižnější gurmánské soutěži světa uspěly výrobky z višní, jahod a červeného rybízu a broskví. Každý získal po jedné hvězdičce a zařadily se tak mezi nejkvalitnější potraviny světa.

Po loňském vítězství fíkovo hruškového džemu s bílým karibským rumem jde o další mezinárodní úspěch Jozefíny Růžičkové, která za značkou Rose Garden stojí. „Na rozdíl od loňské exotiky jsem do letošního ročníku soutěže záměrně přihlásila zcela obyčejné džemy z domácího ovoce. Rybíz a višně pocházely od nás z Jižních Čech, broskve z jižního Slovenska, jahody od Litoměřic,“ popisuje Jozefína Růžičková. „A těší mě, že v tak velké konkurenci uspěly. I proto, že obsahují méně cukru než běžné džemy,“ dodává.

Její výrobky zaujaly porotce vynikající konzistencí a sytou barvou. Pozitivně hodnotili také plnou ovocnou chuť a vyváženost. „Jde jednoznačně o produkty, které byly dělány s péčí a hlubokým porozuměním možnostem ovoce,“ uvedla porota.

Do soutěže, která je považována za gastronomického Oscara, se letos přihlásilo 12 643 výrobků z celého světa. Jako tradičně se zde sešly ty nejlepší výrobky z celého světa. Od alkoholických nápojů, přes pekařské i uzenářské delikatesy až po čerstvé maso, zavařeniny nebo zmrzliny. Naprostá většina z nich odešla z prázdnou.

V porotě soutěže Great Taste Awards zasedá každoročně na 500 odborníků z oblasti gastronomie, včetně kuchařů s Michelinskými hvězdami, gastrokritiků, zástupců nejvyhlášenějších restaurací a dalších. Hodnocení trvá přibližně půl roku, všechny ochutnávky probíhají naslepo a základní hodnotící kritéria jsou jednoduchá: chuť a kvalita.

Slavnostní vyhlášení cen proběhlo na začátku září v Londýně.

Více informací o džemech Rose garden najdete na http://www.dzemyrosegarden.cz/.

 

Kdo je Jozefína Růžičková

Mladá žena, která si plní sny. Po mnohaleté práci v nadnárodní korporaci se odstěhovala na Šumavu, vyměnila klimatizovanou kancelář za ovocný sad a začala vařit domácí marmelády a džemy. Od léta do podzimu sbírá a zpracovává ovoce, probírá se desítkami kil pichlavých šípků a experimentuje s novými chutěmi.

V roce 2015 se poprvé zúčastnila prestižní soutěže World’s Original Maramalade Awards, tehdy ještě v kategorii home-made. S prvními citrusovými marmeládami, co kdy uvařila, získala 2 bronzová místa. A rozhodla se sdílet svoji vášeň s okolím. Nabídka marmelád se rozrostla a spolu s ní i počet zákazníků. O rok později si z Anglie, už coby profesionál, odvážela 8 medialí. A v roce 2017 její džemy soutěž World’s Original Marmalade Awards naprosto ovládly. Porazily přes 2 tisíce konkurentů a získaly celkem 9 medailí. Do své nabídky je poté zařadil i luxusní londýnský obchod Fortnum&Mason.

Pod značkou Rose Garden vyrábí Jozefína výběrové džemy, marmelády a bylinné sirupy. Nabízí jak známé české chutě jako jsou jahoda či borůvka, tak netradiční ovoce jako jsou šípky, bezinky, mirabelky nebo arónie. Vedle toho vymýšlí nové kombinace příchutí, například Červený pomeranč se šípkem nebo rakytníkem.

Její výrobky můžete koupit na farmářských trzích, foodfestivalech, vybraných obchodech a také na e-shopu www.dzemyrosegarden.cz.

Foto: archiv společnosti

Separator image