Další Prostřeno!

bude v Moravskoslezském kraji. K plotně se tam postaví tři ženy a dva muži. Jaký úkol týdne bude mít tahle převážně mladá, severomoravská partička? Zadání je krajové, měla by to být nějaká moravská specialita. Parta je to – až na třicátnici Evu – hodně mladá a neklidná, každý je svůj, každý má vlastní příběh. Místy to vypadá, že kluci jsou stydlivější než holky. Co na sebe Ostravané, Severomoravané a Slezané prozradí? Kdo bude největší taktik? Benjamínek David, který má skoro na všechno alergii, nastávající maminka Natálka, nebo bude největší hráčka záhadná bruneta Eva? A u koho se hosté nejvíce pomějí? Kdo nakonec vyhraje? Bude to výhra zasloužená? Sledujte Prostřeno! každý všední den a pokud se vám bude zdát, že spravedlnost přišla zkrátka, můžete body svému favoritovi přihrát sami. A když budete mít štěstí, deset tisíc korun nevyhraje jenom amatérský kuchař, kterému přidělíte nejvíce bodů, ale možná i vy!

Pondělí: Tak trochu bez chuti je první večírek u budoucí maminky Natálky (20). Zato dezert je přeslazený a zábava rozpačitá…

Jako první se o šedesát tisíc a hostitelskou čest k tomu pokusí nastávající maminka Natálka. Ta se svěří se svým nelehkým životním příběhem budoucí samoživitelky, protože ji přítel opustil, když mu prozradila, že bude otcem. Natálka má ale naštěstí dobré zázemí v rodině, i když jí doma prý přítele dost rozmlouvali. Vypadá to, že si vystudovaná zdravotní sestřička z budoucnosti těžkou hlavu nedělá a hodně se směje. Má nárok být unavená, termín porodu se jí kvapem blíží, ale v kuchyni jí hodně pomáhá „kouzelný“ hrnec, do kterého všechno dá a ono se to v něm tak nějak uvaří samo. Jenomže šikovné ruce a kuchařské zkušenosti jsou někdy víc než technika. Hostům se zdá pondělní jídlo nedochucené. Podle návštěvy Natálka málo solí, a naopak hodně sladí. To platí o předkrmu, což je guacamole s domácí bagetou, i o hlavním chodu – svíčkové z kuřete s domácím knedlíkem – a dezertu. Zkrátka – nikomu se úplně netrefí do chuti, ale Sebastian by se po pondělním dezertu, což je pěna z bílé čokolády, prostě utloukl a klidně by si přidal. U prostřeného stolu se sejde mladá parta a snaží se o sobě něco zjistit, i když je to večírek zatím spíš jen „oťukávací“. A Natálii není úplně příjemné, když se jí hosté ptají po partnerovi, jehož fotky nikde nevidí…. Možná že nastávající maminka potřebuje natrénovat krmení miminka, proč si k tomu ale vybrala právě soupeře?

 

Úterý: Budoucí zahradník a benjamínek týdne David (16) už bydlí sám, a to je pro hosty překvápko…

V úterý soutěžní večeři připraví teprve student prvního ročníku zahradnické školy David. Mladík se slušným smyslem pro humor a vše zelené žije obklopen kytičkami, na živobytí si prý zčásti opravdu vydělává už sám, ale rodiče má naštěstí kousek za rohem. David miluje kytičky a má jich plný byt. Jak ale dokáže uvařit? Ačkoliv nadšení mu nechybí, ukáže se, že zkušenosti bohužel ano. Davidovo menu má k dokonalosti hodně daleko. Navíc se na většinu chodů u něj dlouho čeká. Bude to docela nervák. David ale spolustolovníky odzbrojí svou bezprostředností, u stolu u něj dojde na celkem ožehavá témata kosmetických operací, zdravotních problémů, které se netýkají ani tak jeho, jako spolustolovnice Petry. Zachrání večer alespoň zábava, kde květiny nemohou chybět? Předkrm – roláda tety Martiny patří spíš ke klasice, i když sýrová roláda si stále najde své fanoušky, dokonce i u úterního stolu. Do italské polévky ale zapomněl kuchař zavařit nudle, a tak je skoro vodovatá. Hlavní chod, hostitelovo tajemství, je z kuřecího masa, místy je řízek spálený a místy naopak nedodělaný, což je u kuřecího masa docela průšvih. Brambory jsou studené a podivná omáčka spíš zbytečná. Nejlépe dopadl dezert s nekorektním názvem černoušek, ten hostům chutnal asi nejvíce.

 

Středa: Nejstarší hostitelka Eva (36) nevaří moc často, ale pilně trénovala. Vyplatí se jí to?

Ve středu se k plotně postaví kadeřnice Eva, která má výtvarné sklony. Po rozchodu s přítelem žije sama se svou desetiletou dcerou a kocourkem. Eva je pro ostatní tak trochu záhada, ale líbí se jim Evin útulný byt a zaujmou je obrazy i akty na stěnách. Petra dokonce začne fantazírovat o Evině sexuální orientaci a zatáhne do toho i včerejšího hostitele, kterému to ale evidentně není příjemné. Davidovi je teprve šestnáct a zdá se mu, že se s ostatními zná moc málo na to, aby s nimi vedl u stolu řeči o plastikách, sexuální orientaci atp. Asi se stydí. To holky se neupejpají a zkoušejí zjistit, co je Eva vlastně zač. Ta je ale na slovo skoupá, i kvůli tomu ji soupeřky považují ji za taktičku. Je tomu ale opravdu tak? Každopádně třetí hostitelka se netají tím, že moc nevaří a celé menu si radši předem natrénovala. Dokáže Eva vzbudit iluzi dobré hostitelky? Její menu začne kanapkami s kaviárem, ten ale každému nejede, Eva však celkem vtipně udělala také jednohubky moravské, čímž splnila úkol týdne a hostům se klobáskou strefila do chuti. Největší úspěch má její rajská polévka v italském stylu. Tak trochu do Thajska míří její kuře na kari s rýží, kde je kokosové mléko. Chuť kokosu je i v poslední mangové zmrzlině. Trochu výtvarného umění si mohou vyzkoušet i soupeři na vlastní kůži při zábavě u stolu, kde se ještě leccos probere. Eva je klidná a jako hostitelka si vede celkem dobře, Petře ale stejně moc nesedí.

 

Čtvrtek: Mladý podnikatel Sebastian (20) připraví opravdové masové hody – jak pro celý regiment. Trochu se předvádí a občas něco zamlčí.

Čtvrteční večeři nachystá Sebastian, který má z poloviny africké geny. Žije se spolubydlícím v celkem komfortním bytě a vede s kolegou dva bary. Při přípravě svého menu vsadil všechno na jednu kartu – na maso, které miluje. Pro své hosty nachystá hotové hody na grilu. Maso má kvalitní, předem naložené, ale připravit několik kilo masa jako na svatbu není žádná legrace. A k tomu budou ještě pečené brambory a zelenina. Sebastian se u pečení pořádně zapotí i začoudí kuchyni, přestože má gril na balkoně. Hosty zatím pošle ven za aktivní zábavou, takže soupeři nevidí, co všechno hostině předchází. Sebastian zalže o přípravě polévky. Jeho „hovězí vývar z oháňky“ je z žebra a nudle nejsou domácí, nýbrž kupované. Sebastian ale udrží poker face a nepředpokládá, že někdo jeho klam odhalí. Vyjde mu to? Maso je i v předkrmu – tatarský biftek je jen lehce okořeněný, aby vynikla chuť kvalitního masa. A podaří se mu i čokoládové brownies, přestože s pečením moučníků nemá žádné zkušenosti. Vzhledem k věku podá Sebastian v kuchyni obdivuhodný výkon, i když zčásti improvizuje a sám ze svých dobrot skoro nic neochutná. Asi už nemůže…

 

Pátek: Petra (27) vsadí na moderní kuchyni, ale poslední večeře se ponese ve znamení alergií a nesnášenlivosti

U Petry v paneláku to začne jako pohádka. Mladá vedoucí vinotéky a bývalá krupiérka děti sice ještě nemá, ale už se na ně moc těší a u ní doma je to už teď samý plyšák a Mickey Mouse, toho prý prostě miluje. Má ho všude, i na hrníčcích. Kromě mateřství ale plánuje hned několik plastických operací. Sama si včera na masových hodech pochutnala, maso miluje, v pátek ale upeče rybu. A protože sebekriticky přiznává, že je docela urážlivá, čeká ji ve finále docela zkouška. Zatím se těší, i když ji znervózňuje, že stále neodhalila úkol týdne. Ale jako vedoucí vinotéky to pak vyřeší celkem šalamounsky. Polévky udělá radši dvě, v menu má jen pórkovou, druhá varianta je brokolicový krém pro Davida. Ten nejí pórek, jenže ani brokolici, jak Petra zjistí, jeho alergie se podezřele množí. A ukáže se, že pórek ani brokolice nejede též Natálce. Petra se snažila zbytečně… A Sebastian? Tak ten je alergický na lososa, který je s brambory a zeleninou na másle na hlavní chod. Jenže Petra se ničeho nebojí a připraví pro něj náhradního candáta. Uspěje? Bude mu to stačit? Nebude candát vysušený? Sladkou tečkou je tiramisu. A David hostitelce sdělí „šokující informaci“. Je to vtip? A ona jemu jednu zatají. Vztahy u stolu jsou při poslední večeři lehce napjaté, uvolní je kvalitní víno, které pozorná hostitelka rozlévá? Ve víně je pravda a na tu ve finále také dojde. Kdo se odhalí? A jak poslední večeře dopadne? Bude jeden vítěz, nebo se o výhru soutěžící rozdělí?

Sledujte další Prostřeno! z Moravskoslezského kraje a nezapomeňte hlasovat!

Foto: archiv společnosti

Separator image